Telugu and Hindi movies are posted on request!! Post your requests to TELUGUSINEMA@GMAIL.COM

Banana Oatmeal


Ingredients:
Old fashion Oats - 1 cup
Milk-1 cup
Mashed banana - 1
Chopped banana - 1/2
Honey - 1 tbsp
Salt - a pinch
Pecans toasted - handful

Preparation:
Heat the milk and mix the oats, let it cook in medium heat (5 mins), stir occasionally.Add the mashed banana and mix well.Add the salt.Remove from heat and add honey, chopped banana and pecans.

Lentil Spinach Soup


Ingredients:
Spinach- 1 cup
Lentil (Toor dal) cooked - 1cup
Onion - 1/2 cup
Cumin seeds - 1tsp
Green chillies - 3
Tamarind pulp- 1 tbsp
Salt
Preparation
:
Heat oil, add the cumin seeds, chillies and onions, fry till the onion turns golden.
Add the spinach and fry for few mins and mix the tamarind juice and salt.Combine cooked dal to this mixture and grind in a blender.Super healthy soup is ready!

Moong Ladoo


Ingredients:
Moong Lentil - 1 cup
Powdered Sugar - 1/2 cup (As per your taste)
Clarified butter - 6 tbsp
Cardamom powder - 1 tsp
Cashews - 10
Preparation:
Dry fry the moong lentil to golden brown and grind it to fine powder.
Heat a tbsp of clarified butter and fry the cashews and keep aside.
Mix sugar, moong powder, cashews, cardamom. Add the clarified butter (warm) slowly and mix the ingredients together and form a lemon size ball.
Enjoy the little treats in no time.
Note: It can be refrigerated, pop it in the microwave for 30secs before serving.

Classic Cake with Fudge Layer


Ingredients:
1.5 cups flour
1 tbs baking powder
3 large eggs
1 cup powdered sugar
1/2 cup milk
1/2 cup oil
1 tsp vanilla extract
3 tbs cocoa powder

Method:
Grease and line a 9" round cake tin.
Sift the flour, baking powder, sugar a couple of times.
Beat the eggs and add the milk, oil and vanilla till well combined.
Gradually beat in the flour on low speed just until combined.
Divide the mixture into two and mix cocoa powder in 1/2 cup.
Preheat the oven to 350F.
Pour the cake mix in the greased pan and add the cocoa on top of it a random order.
Gently swirl it with a knife.
Cook for 45 minutes or toothpick inserted in the center comes out clean.

పిజ్జా దోశ


కావలసినవి:-
దోశపిండి: గుంటగరిటెడు,
బియ్యప్పిండి: రెండు కప్పులు,
మైదాపిండి: కప్పు,
సెనగపిండి: అరకప్పు,
బొంబాయిరవ్వ: కప్పు,
వంటసోడా: పావుటీస్పూను,
పంచదార: పావుకప్పు,
ఉప్పు: తగినంత,
టొమాటోలు: పావుకిలో,
ఉల్లిపాయలు: పావుకిలో,
చీజ్‌: 100గ్రా.


తయారుచేసే విధానం:-
* చీజ్‌ను సన్నగా తరగాలి. టొమాటో, ఉల్లిపాయల్ని సన్నగా తరగాలి.
* ఓ గిన్నెలో పులిసిన దోశపిండి తీసుకుని అందులో అన్ని రకాల పిండుల్నీ వేసి కలపాలి. తగినన్ని నీళ్లు పోసి జారుగా కలపాలి. పంచదార, వంటసోడా, ఉప్పు కూడా వేసి కలిపి గంటసేపు నానబెట్టాలి.
* ఇప్పుడు ఈ పిండితో పెనంమీద ఊతప్పంలా మందంగా వేయాలి. దానిమీద సన్నగా తరిగిన టొమాటో, ఉల్లిముక్కలు వేసి తురిమిన చీజ్‌ను కూడా వేయాలి. దంచిన ఎండుమిర్చిని కూడా చల్లి మూతపెట్టి ఉడికించి తీసి వడ్డించాలి. ఇలాగే వెుత్తం పిండి వేసుకోవాలి.

Gulab Jamun


Ingredients:
Gulab Jamun mix- 1 cup(contains 1cup milk powder, 1/4 cup all purpose flour, pinch of baking soda)
Milk - 1/4 cup

For Sugar Syrup:
cardamom - 2 crushed
saffron - 4 string (optional)
Sugar - 2 cups
Water - 4 cups
Oil for frying.

Preparation:
Combine 1/4 of milk with 1 cup of gulab jamun mix, set aside and let it stand for 20 mins.Heat water in a medium size pan, add the sugar and cardamom for 20 mins. Set aside.take the dough and knead softly, divide in to equal sized small balls, Make sure you it has a smooth surface.Heat oil in a pan, let it heat in low flame between 3-4.Once the oil is hot enough drop the shaped doughs in to the oil about 5-6 at a time. it will rise slowly from the bottom of the pan to the top layer. If the oil is too hot, the outer layer of the dough will turn dark soon.Keep turning the jamuns once in a while and it will take about 5-6 mins to cook, cook till the jamun turns Golden brown.Remove from oil and drop it in sugar syrup. It need to be soaked in the sugar syrup for at least 20 mins before serving.

జింజర్ గార్లిక్ ఫిష్ ఫ్రై-


కావలసినవి
చందువా చేపలు: 2,
అల్లం: అంగుళంముక్క,
వెల్లుల్లి: ఒకపాయ,
చిల్లీసాస్‌: 3 టీస్పూన్లు,
ఉప్పు: టీ స్పూను,
నూనె: 50మి.లీ.,
కార్న్‌ఫ్లోర్‌: 50గ్రా.

తయారుచేసే విధానం
* చందువా చేప లేదా ఇతర ఏ రకం చేపనయినా తీసుకుని వాటిమీద పొలుసులన్నీ తీసేసి శుభ్రం చేయాలి. తరవాత బాగా కడిగి చాకుతో గాట్లు పెట్టాలి.
* చేపలకి ఉప్పు, నిమ్మరసం పూసి పది నిమిషాలు నానబెట్టాలి.
* అల్లం వెల్లుల్లిని చాకుతోనే బాగా సన్నగా తరిగి ఖైమా చేసినట్లుగా కొట్టాలి.
* ఇప్పుడు దీన్ని చేపకు పట్టించి తరవాత చిల్లీసాస్‌ కూడా పూసి ఆపై కార్న్‌ఫ్లోర్‌లో అద్దాలి.
* ఇప్పుడు పాన్‌లో నూనె వేసి కాగాక చేపల్ని వేసి రెండువైపులా బాగా వేయించి తీయాలి.

ముత్యాలపాయసం


కావలసినవి:
స్వీట్‌కార్న్‌ గింజలు : 100గ్రా.,
పాలు : అరలీటరు,
కస్టర్డ్‌ పౌడర్‌ : 2 టేబుల్‌స్పూన్లు,
పంచదార : అరకప్పు,
యాలకులపొడి : అరటీస్పూను.
తయారుచేసే విధానం
* స్వీట్‌కార్న్‌ గింజల్ని ఉడికించి పక్కన ఉంచాలి.
* ఓ గిన్నెలో పాలుపోసి వేడి చేయాలి.
* విడిగా ఓ చిన్న గిన్నెలో కొద్దిగా నీళ్లు పోసి కస్టర్డ్‌ పొడి వేసి కలిపి దీన్ని పాలల్లో కలపాలి. ఈ మిశ్రమం చిక్కబడగానే పంచదార కూడా కలిపి కరిగించాలి. తరవాత స్వీట్‌కార్న్‌ గింజల్ని కూడా వేసి చల్లార్చాలి. చివరగా యాలకులపొడి కలిపితే పాయసం రెడీ. రుచికోసం జీడిపప్పు, కిస్‌మిస్‌ కూడా వేసుకోవచ్చు.

పటి సప్త


కావలసినవి:-
కొబ్బరికాయ: అరచిప్ప,
పంచదార: 200గ్రా.,
పాలు: ఒకటిన్నర లీటర్లు,
మైదా: 100గ్రా.,
బొంబాయిరవ్వ: అరకప్పు,
పంచదార: టేబుల్‌స్పూను,
నెయ్యి: తగినంత,
బాదంపప్పు: టీస్పూను,
పిస్తా: టీస్పూను,
యాలకులపొడి: అరటీస్పూను.
తయారుచేసే విధానం
* మందపాటి బాణలి తీసుకుని వేడి చేయాలి. అందులో లీటరు పాలు పోసి 100 గ్రాముల పంచదార కూడా వేసి బాగా మరిగించాలి. పాలు సగానికి సగం తగ్గాలి. తరవాత పక్కన ఉంచి చల్లారనివ్వాలి.
* ఇప్పుడు విడిగా మరో బాణలి తీసుకుని అందులో కొబ్బరి తురుము, మిగిలిన పాలు పోసి చిక్కబడేవరకూ ఉడికించాలి. తరవాత మిగిలిన పంచదార కూడా వేసి తిప్పాలి. మిశ్రమం ఉండగా వచ్చేవరకూ ఉడికించి దించి చల్లారనివ్వాలి.
* మైదాలో రవ్వ, టీస్పూను పంచదార, టీస్పూను నెయ్యి వేసి తగినన్ని నీళ్లు పోసి చపాతీపిండిలా కలపాలి. దీన్ని చిన్న ముద్దల్లా తీసుకుని పలుచని చపాతీల్లా వత్తాలి. తరవాత అందులో కొబ్బరి మిశ్రమాన్ని పెట్టి ఫొటోలో చూపించినట్లుగా మడవాలి. వీటిని పెనంమీద రెండువైపులా నెయ్యితో కాల్చి తీయాలి. తరవాత వీటిని ఓ డిష్‌లో పెట్టి వాటిమీద పాలమిశ్రమాన్ని పోయాలి. ఆపై బాదం, పిస్తాలతో అలంకరించి వడ్డిస్తే సరి.

బ్రెడ్‌ వడ


కావలసినవి:

బ్రెడ్‌ స్త్లెసులు- 4,
పెరుగు- అరకప్పు,
క్యారెట్‌ తురుము - పావుకప్పు,
పచ్చిమిర్చి ముక్కలు-కొద్దిగా,
ఉల్లిపాయ - ఒకటి (సన్నగా తురమాలి),
బియ్యంపిండి - కప్పు,
వంటసోడా - పావుచెంచా,
కొత్తిమీర తరుగు - అరకప్పు,
ఉప్పు - తగినంత,
నూనె - వేయించేందుకు సరిపడా

తయారీ:

బ్రెడ్‌స్త్లెసుల అంచుల్ని తీసేసి.. పొడి చేయాలి. దీనికి మిగిలిన పదార్థాలన్నింటినీ కలపాలి. పిండి గట్టిగానే ఉండాలి. ఈ మిశ్రమాన్ని చిన్నచిన్న వడల్లా చేసి.. నూనెలో ఎర్రగా వేయిస్తే సరిపోతుంది. పుదీనా చట్నీ లేదా సాస్‌తో తింటే ఆ రుచే వేరు.

బేబీకార్న్‌ మంచూరియా


కావలసినవి: బేబీకార్న్‌ - ఐదు,
మొక్కజొన్న పిండి - అరకప్పు,
బియ్యంపిండి - పావుకప్పు,
కారం - కొద్దిగా,
అల్లంవెల్లుల్లి ముద్ద- చెంచా,
ఉప్పు - తగినంత,
నూనె వేయించేందుకు సరిపడా,
ఉల్లిపొరక - కట్ట (సన్నగా తరగాలి),
ఉల్లిపాయ- ఒకటి (సన్నగా తరగాలి),
వెల్లుల్లి పలుకులు,
సోయా,
టమాటాసాస్‌- చెంచా చొప్పున తీసుకోవాలి.

తయారీ:

బేబీకార్న్‌ను ఒకే సైజులో తరిగి.. ఉప్పు నీటిలో ఉడికించాలి. ఇప్పుడు మొక్కజొన్న, బియ్యంపిండి, కారం, అల్లంవెల్లుల్లి ముద్ద, కొద్దిగా ఉప్పు వేసి మరో పాత్రలో బజ్జీలపిండిలా కలపాలి. ఇందులో ఉడికించిన బేబీకార్న్‌ను ముంచి బజ్జీల మాదిరి వేయించాలి. బాణలిలో కాస్త నూనె వేడిచేసి అందులో వెల్లులి పలుకులు, ఉల్లిపాయ, ఉల్లిపొరక ముక్కలు ఎర్రగా వేగనివ్వాలి. ఇందులో వేయించి పెట్టుకున్న బేబీకార్న్‌ ముక్కల్ని ఒక్కోటి చొప్పున ఉంచాలి. పైన సోయా, చిల్లీసాస్‌, టమాటా సాస్‌, ఇంకాస్త ఉప్పు చల్లితే వేడివేడి బేబీకార్న్‌ మంచూరియా రెడీ.

బఠాణీ, గుడ్ల కూర


కావలసిన పదార్థాలు: గుడ్లు -4,
టమోటాలు - 3,
ఉల్లిపాయ తరుగు - అరకప్పు,
పచ్చిబఠాణి - పావుకప్పు,
లవంగాలు -4,
దాల్చినచెక్క - అరంగుళం ముక్కలు 2,
ధనియాల పొడి -అర టీ స్పూను,
గరంమసాల - అర టీ స్పూను,
పసుపు -పావు టీ స్పూను,
కారం - 1 టీ స్పూను,
ఉప్పు - రుచికి తగినంత,
నూనె - 1 టేబుల్ స్పూను,
కొత్తిమీర - 1 కట్ట,
అల్లంవెల్లుల్లి పేస్టు - 1 టీ స్పూను.

తయారుచేసే విధానం: టమోటాల్ని సన్నగా తరిగి ఉంచుకోవాలి. కడాయిలో నూనె వేసి లవంగాలు, దాల్చినచెక్క, ఉల్లిపాయ తరుగు, అల్లం వెల్లుల్లి పేస్టు ఒకదాని తర్వాత ఒకటి వేగించి పసుపు, టమోటా ముక్కలు వేసి మూతపెట్టి మగ్గనివ్వాలి. తర్వాత ధనియాలపొడి, మసాలపొడి, పచ్చిబఠాణి వేసి మూతపెట్టి సన్నని సెగమీద ఉడికించాలి. బఠాణి మెత్తబడ్డాక గుడ్లని పగలకొట్టి వేయాలి. గరిటతో కలబెట్టకుండా మూతపెట్టి సన్నని సెగ మీద 10 నిమిషాలు ఉంచాలి. దించేముందు కొత్తిమీర చల్లుకోవాలి. అన్నం/ పరాటాలతో ఈ కూర చాలా రుచిగా ఉంటుంది.

Vegetable Burger


కావాల్సినపదార్థాలు:
బ్రెడ్ పొడి - ఒక కప్పు,
క్యాబేజీ తురుము - 50 గ్రాములు,
బీన్స్ ముక్కలు - 50 గ్రాములు,
క్యారెట్ తురుము - 50గ్రాములు,
బంగాళాదుంప ముక్కలు - 50 గ్రాములు,
క్యాప్పికమ్ - పావు కప్పు,
ఎండు కారం - అర టీ స్పూను,
ధనియాల పొడి - అర టీ స్పూను,
జీలకర్ర పొడి - పావు టీ స్పూను,
గరంమసాలా పొడి - పావు టీ స్పూను,
మొక్కజొన్నపిండి - 30 గ్రాములు,
పాలు - 60 మి.లీ- బన్నులు - రెండు,
పెరుగు - ఒక టేబుల్ స్పూను,
టమోటా కెచిప్ - ఒక స్పూను,
టమోటా ముక్కలు - రెండు,
చీజ్ స్లైస్ - ఒకటి,
మెయోనేస్ - ఒక కప్పు.


తయారుచేయు విధానం:
ముందుగా కోల్‌స్లా తయారుచేసుకోవాలి. ఒక కప్పు సన్నగా తరిగిన క్యారెట్, పావుకప్పు కాప్సికమ్‌కి ఒక కప్పు మెయోనేస్‌ని కలపాలి. దీన్నే కోల్‌స్లా అంటారు. తరువాత వెజ్ ప్యాటీస్ తయారుచేసుకోవాలి. సన్నగా తరిగిన కూరగాయ ముక్కల్ని మెత్తగా ఉడికించుకోవాలి. ఇందులో కారం, ధనియాలపొడి, జీలకర్రపొడి, గరం మసాలా పొడి వేసి బాగా కలపాలి. దీన్ని ఉండలుగా చేసుకుని కొద్దిగా వెడల్పుగా ఒత్తుకోవాలి.

అంతే వెజ్ ప్యాటీస్ రెడీ. మరో గిన్నెలో మొక్కజొన్న పిండి వేసి అందులో పాలు కలుపుకుని వెజ్ ప్యాటీస్‌ని రెండు వైపులా ముంచి, వెంటనే బ్రెడ్ పొడిలో దొర్లించాలి. ఇప్పుడు వీటిని నూనెలో దోరగా వేయించుకోవాలి. ఇప్పుడు బన్ను తీసుకుని ముందు టమోటా కెచిప్ రాయాలి. తరువాత రెండు టేబుల్ స్పూన్ల కోల్‌స్లా వేసి, దానిపైన టమోటా ముక్కలు, వెజ్ ప్యాటీస్, చీజ్ ముక్కలు, పెరుగు వేసి రెండవ బన్ పెన బోర్లిస్తే బ్రెడ్ బర్గర్ తయారయినట్టే.

Coconut Chutney - Kobbari Pachadi


Half a coconut
1 tsp urad dal –minnapappu
1 tsp chenna dal – senagapappu
½ tsp jeera
½ tsp mustard seeds
A pinch of fenugreek seeds
2 -3 Red Chilies
Hing
3 -4 Green chilies
Few Curry Leaves
1 tsp jaggery
Small Lemon sized Tamarind

Cut coconut into small pieces, wash and drain.Soak tamarind in hot water. Take 4 tsp of oil in a small skillet and when oil is heated add urad and channa dals. Once the dals are fried add jeera, mustard seeds, fenugreek seeds, hing, red chilies, and chopped green chilies and curry leaves.Let cool. Transfer the tadka into a blender jar, leaving oil, a few mustard seeds and curry leaves in the skillet.Dry grind tadka first. This will make the grinding part easy, after adding coconut and tamarind, the dals will no longer become soft paste. Then add cut coconut pieces, salt, turmeric, jaggery and as little water as possible to grind to a smooth paste. Add water accordingly. Taste for salt and adjust seasonings.Empty it into the skillet with oil and mix nicely and transfer contents into a serving bowl.

Dondakaya pachadi (Tindora chutney)


Ingredients:

•Tindora: about 25
•Green chilles: 5
•Cumin seeds: 1/2 tsp
•Garlic cloves :2
•few curry leaves
•tamarind paste – 3 tsps
•jaggery/sugar: 1/4th tsp (optional)
•salt to taste and
•talimpu ingredients.
Procedure:

Wash the tindora and cut the edges off. Cut the tindora to small pieces.Slit the green chilles.In a pan put the cumin seeds and fry for few seconds. Remove.In the same pan, add some oil, green chilles, curry leaves and the tindora. Add some salt and cook till the vegetable becomes soft. Cool completely.Take a mixer, add the cumin seeds and run it for few seconds. Then add the sauteed tindora, garlic cloves, tamarind paste and salt. Grind till soft. Check the seasonings.Do the talimpu (popu/tadka) with a tsp of oil, bit of mustard seeds, 1/2 tsp each of chana dal, urad dal and cumin. Also add few curry leaves and hing.Mix the tadka with pachadi and serve it with chapathi or white rice.

Carrot & capsicum pachadi (Carrot & green bell pepper chutney)


Ingredients:

•Medium size carrots about 4
•Small Green bell pepper – 1
•Green chilles- 5
•a handfull of coriander leaves
•few curry leaves
•Tamarind paste and salt.
Dry ingredients :

•chana dal – 3 tsps
•urad dal – 1 1/2 tsp
•dhania and jeera – 1/2 tsp each
Take these four ingredients in a dry pan and toast them till light brown. Once warm transfer these to a mixer and grind to a fine powder.Procedure:Peel and chop the carrot to small pieces. chop the green bell pepper and slit the chilles.In a pan add two tsps of oil, then add the curry leaves and green chillies. After a minute add the veggies and salt. Cover and cook till soft. Just before turning off the stove add the coriander leaves and tamarind.Combine this mixture with the powdered dry ingredients and grind to a coarse paste.If the mixer is not cooperating, add a bit of water. That should work.Transfer the mixture to a bowl, adjust the seasoning and do the talimpu (tempering).. Take a tsp of oil, once hot add few mustard seeds. Then half a tsp each of chana dal, urad dal and jeera. Then add the curry leaves and a pinch of asafatedia.Serve with chapathi or hot white rice. Also tastes great with toasted wheat bread.

Sunnundalu


Recipe:

(makes about 17 med laddoos)

• Urad dal – 2 cups
• Sugar – 1 ¼ cup
• Ghee – ¾ th cup
• Cardamom-2 (optional)

Roast the urad dal in a low heat till golden brown. Stir continuously, it takes about 20 minutes. (My hand did hurt because of the continuous stirring, but was worth it). Let cool of completely. Mean while, melt the ghee and let this cool also.Now take the roasted urad dal and grind it to a smooth powder using a mixer or a food processor. (First I used the mixer, some how it wasn’t doing the job. So, I switched to the food processor). Make sure it’s nice and smooth. It’s very important that the mixture is smooth and super fine. Keep it a side.Now add the sugar and grind it to a fine powder. Now return the urad dal mixture to the food processor and grind again. This helps the sugar and the urad dal mixture to incorporate well. At this point you can also add some crushed cardamom.Remove this mixture to a skillet; little by little add the melted ghee till you get a consistency where you can mold them in the form of laddoo.

Banana bread with orange & lemon zest


2 cups all-purpose flour (Maida)
1 1/2 teaspoons baking soda
1/2 teaspoon salt
4 overripe bananas
1 cup sugar
3/4 cup Vegetable oil
2 large eggs
1teaspoon purevanilla extract Zest of 1 large orange and 2 lemons
1/2 cup walnuts and cashews, finely chopped

Preheat oven to 350 degrees F and lightly grease a 9 by 5-inch loaf pan.

In a large bowl, combine the flour, baking soda, and salt and keep it on aside. With an electric mixer, whip the bananas and sugar together for a good 3 minutes; the mixture should become light and creamy. Now add the oil, eggs, and vanilla and beat well for a minute. Mix in the dry ingredients just until incorporated; no need to overly blend. Once everything is well incorporated add the zest and fold in the nuts using a spatula. Pour the batter into the prepared loaf pan. Bake for about 1 hour and 5 minutes, until golden brown and a butter knife inserted into the center of the loaf comes out clean. (Depending upon the power of the oven the cooking time can vary. So, make sure after 50 minutes of cooking you check the bread and see if it needs more cooking or not).Cool the bread in the pan for 10 minutes, then remove the bread from the loaf pan and let the bread cool completely. You can enjoy the banana bread as a breakfast with a glass of milk or can be eaten as a dessert with some ice cream

Poha Dosa (Atukula dosa)


Ingredients:

•Rice- 3 cups
•Poha (atukulu)- 3/4th cup
•Urad dal (minna pappu)- 1/4th cup
•Pearl sago (sabudan)- 1 tbsp
Procedure:

Soak all the above ingredients in water for good four hours. In a mixer grind them to a smooth paste, add salt and let the batter ferment overnight.Take a non stick pan, pour some batter not spreading it too much. It should be little thick, as its shown below. Add some oil, close the lid and cook for a minute and then flip the other side.

Spicy black bean sandwich


Ingredients for the sandwich:

•cucumber, tomato and red onion- cut in round circle
•lettuce
•mayonnaise
•tomato ketchup or tomato hot & sweet sauce(available in the Indian store)
•few pickles
•spicy black bean pattie and
•sandwich buns
Procedure:

Microwave the pattie for a minute. Take a non stick pan, grease it and cook the pattie for about thirty seconds on each side.

Toast the sandwich bun, apply mayonnaise and some ketchup on both sides. Put the pattie, cucumbers, tomato and onion with some salt and pepper and finish it of with few lettuce leaves and pickle on the side.

Potato fries:
Procedure:

Wash, peel and cut the potato into long thin wedges. Take a non stick pan, add two teaspoons of oil. Once the oil is hot enough add the potato with some salt and cook them in medium heat. When they are almost done, add some chillie powder, salt and turn the heat off.

Black eyed peas & bell pepper curry


Ingredients:

•Black eyed peas- 1 cup (uncooked)
•green bell pepper- 1
•medium onion- 1
•tomatoes- 2
•ginger garlic paste- 1/2 tsp
•cinnamon stick -1/2 stick
•cloves- 2
•cumin(jeera) powder- 1/4 tsp
•dhania powder- 1/2 tsp
•garam masala – 1/2 tsp
•red chillie powder- about 1/2 to 1 tsp
•lemon and cilantro
Procedure:

Pressure cook the black eyed peas, until soft but still holding its shape.Take a skillet do the popu or tadka (three tsps of oil, few mustard seeds, 1/2 tsp chana dal, 1/2 tsp jeera). Now add the cloves, cinnamon stick, onion, green bell pepper and the ginger garlic paste. Cook till the onion and pepper becomes soft, then add jeera,dhania, garam masala and red chillie powder. Cook for about thirty seconds then add the tomatoes. Once the tomatoes becomes soft add the cooked black eyed peas, salt and half a cup of water. Close the lid and cook for about ten minutes until most of the water is absorbed and curry looks little thick. Finally add some fresh lemon juice and chopped cilantro.

Chole curry


Ingredients:

•chole (dry chick peas)- 1 1/2cups (uncooked)
•onion-2
•tomatoes-3
•ginger garlic paste- 1/4 tsp
•cinnamon stick -1/2 stick
•cloves- 2
•cumin(jeera) powder- 1/4 tsp
•dhania powder- 1/4 tsp
•garam masala – 1/2 tsp
•red chillie powder- 1 tsp
•lemon and cilantro
Procedure:

Pressure cook the chick peas, until soft but still holding its shape. Take about 1/4th cup of the cooked chick peas and make a puree out of it.Take a skillet add four teaspoons of oil and add the cloves, cinnamon stick. Then add finely chopped onion and the ginger garlic paste. Cook the onion till it becomes soft,transulent and the raw smell goes away. Now add jeera,dhania, garam masala and red chillie powder. Cook for about thirty seconds then add the tomatoes. Once the tomato becomes soft add the cooked chick peas, puree,salt and half a cup of water. Close the lid and cook for about ten minutes until most of the water is absorbed and curry looks little thick. Finally add some fresh lemon juice and chopped cilantro.

Aloo & methi curry


Ingredients:

•large Potato- 2
•med onion-2
•garlic cloves- 2
•methi(fenugreek) – 1 to 2 bunches
•dhania powder(coriander seeds)- 1/4 tsp
•jeera powder(cumin)- 1/4 tsp
•garam masala- 1/2 tsp
•red chillie powder- 1 tsp
•jaggery/sugar- 1/2 tsp
•lemon juice and salt.
Procedure:

Cook the potato in the micro wave for about five minutes. Peel, cut to small pieces and keep it aside.Take a skillet – do the popu or tadka ( 3tsp oil, few mustard seeds, 1 tsp chana dal and half tsp cumin) and add the finely chopped onions. When the oninos are half way done, add the chopped garlic and cook till the onions turn translucent.Add the above spices, in the order with some salt, jaggery/sugar and just cook for few seconds. Now add the methi ( I used the frozen methi, so i microwaved for a minute and then added it). If you are using the fresh methi, finely chop the methi and cook till it becomes soft. ( about ten minutes).Finally add the potato and mix till everything is well incorporated. Close the lid and cook for another five minutes, taste and re-season accordingly with some lemon juice on the top.Serve the aloo, methi curry with chapathi.

Beans and Potato Kootu


Beans and Potato Kootu
Indian Cooking Recipe : Beans and Potato Kootu

Ingredients :
beans, washed and chopped
potaoes, washed and chopped
1 cup toovar dal
½ tsp khus khus
1 tsp mustard
2 tsp coconut grated
4 red chillies
a few curry leaves
½ tsp turmeric
1 tsp salt to taste

Method :
Cook toovar dal and keep it aside.
Boil beans and potatoes and put a little salt and turmeric to this.
Wet grind coconut, khus khus, mustard, and red chillies.
Put this masala to the boiling vegetables, and cook until the flavour comes out.
Add the cooked toovar dal and allow it to boil for a few minutes.
Heat some oil in a pan and put the mustard.
When they crackle, put curry leaves, little hing, and add this to the above.

Fish Cutlet


INGREDIENTS:

200 gm boneless fish
3 onions, chopped
3 small potatoes, chopped
5 big garlic flakes
2 inches ginger
4 green chillies, chopped
1 teaspoon pepper powder
2 teaspoons garam masala
3 eggs
1/2 cup bread crumbs
1 tablespoon coriander leaves, chopped
oil for frying
salt to taste

Method
Boil the boneless fish with a little salt and keep it aside. Boil the potatoes and mash them. Finely chop the green chillies, ginger, garlic and onion and keep it aside. Now take a pan and pour 4 tablespoons oil and bring to heat. When the oil is very hot add the onions, ginger, garlic and green chillies and saute till the onions are golden brown. Now add the boiled fish and cook till all the water evaporates and it becomes a dry mixture. Sprinkle the pepper powder and garam masala (hot spice mix). Mix well and then add the mashed potatoes and cook till an aroma begins to rise. Turn off the flame and add the coriander leaves and salt to taste. Now mix them all and make small balls and set aside. Take a bowl with eggs. In another plate spread the powdered bread crumbs. Now take the small balls and make it a little flat like a patty and dip it in the egg and then roll it in the bread crumbs, so that each cutlet is coated evenly on all sides. Heat oil for deep frying in a frying pan and then deep fry all the cutlets. Serve with some tomato sauce.

Fenugreek flavored flat bread


INGREDIENTS:

500 gm whole-wheat flour
200 gm millet flour
250 gm fenugreek leaves
Salt to taste
1/2 teaspoon turmeric powder
1/2 teaspoon sesame seeds
1 teaspoon sugar
2 teaspoons coriander leaves, chopped
50 gm yoghurt
2 teaspoons oil
1 teaspoon garlic paste
25 gm ghee.

Method
Sieve the flours. Chop the fenugreek leaves, wash and strain.
To the flours, add salt, turmeric powder, fenugreek leaves, sesame seeds, sugar, coriander leaves and mix well.
Now add yoghurt, oil, garlic paste, green chilli paste and combine.
Knead into semi-hard dough adding the required quantity of water.
Divide the dough into equal balls.
Roll each into a round shape 5 inches in diameter.
Cook on a pre-heated griddle and once cooked through properly, smear ghee on each side and serve hot.

Australian Lamingtons


Ingredients:
1/2 cup butter
3/4 cup white sugar
1 teaspoon vanilla extract
2 eggs
2 cups all-purpose flour
4 teaspoons baking powder
1/8 teaspoon salt
1/2 cup milk
4 cups confectioners' sugar
1/3 cup unsweetened cocoa powder
2 tablespoons butter, melted
1/2 cup milk
2 (8 ounce) packages flaked coconut

Method:
Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C). Grease and flour an 8x12 inch rectangular pan. Sift together the flour, baking powder, and salt. Set aside.
In a large bowl, cream together the 1/2 cup butter, 3/4 cup sugar and the vanilla until light and fluffy. Add the eggs one at a time, beating well with each addition. Add the flour mixture alternately with the milk; beat well.
Pour the batter into the 8x12 inch pan. Bake in preheated oven for 30 to 40 minutes, or until a toothpick inserted into the cake comes out clean. Let stand 5 minutes, then turn out onto a wire rack and cool completely. Store overnight to give the cake a chance to firm up before Icing.
To make the Icing: In a large bowl, combine confectioners' sugar and cocoa. In a saucepan, heat milk and 2 teaspoons butter until the butter is melted. Add the milk to the sugar mixture and mix well to create a fluid, but not too runny, Icing.
Procedure: Cut the cake into 24 squares. Place coconut in a shallow container. Using a fork, dip each square into the icing, then roll it in the coconut. Place onto rack to dry. Continue for each piece. The Icing will drip, so place a sheet of parchment paper under the rack to catch the drips.